OM OSS

Vår filosofi


Det allra viktigaste för oss är hållbarhet och det ska genomsyra all vår verksamhet och våra liv, så att vi och världen omkring oss orkar fortsätta länge till. Det betyder att vi i största möjliga mån köper in hållbart och schysst producerade råvaror och produkter. Länkar till våra småskaliga  leverantörer och samarbetspartners hittar du här på hemsidan. Vi tror också på transparens, att våra gäster vet vilka vi är och hur vi arbetar.


Vi brinner för en levande landsbygd, samarbeten och möten mellan människor och för nya idéer samtidigt som vi gärna bevarar miljöer och insatser som varit före oss.


Alla är välkomna hos oss och vi kommer fortsätta utveckla vår verksamhet till att bli det våra gäster söker och något vi kan vara stolta över.

Vår Historia


Vilka är vi och vem är Birgitta egentligen? Vi, Peter och Tessan, träffades på Kulturnatten i Växjö 2016 för att spela ett mobilspel ihop men hamnade istället på ett café där samtalet fortsatte i timmar. En månad senare satt Tessan på ett flyg över Atlanten för att arbeta ett år i Guatemala som fredsobservatör och redan då såg hon husannonsen för huset i Ällebäck. Det var kärlek vid första ögonkastet!


Resten är, som de säger, historia och efter att ha varit särbo några år bestämde vi oss för att köpa hus och som av en händelse var denna fastighet fortfarande till salu.  Vi har bott i Ällebäck sedan maj 2019. 

Och Birgitta då?


Birgitta är Tessans mormor och vår främsta supporter. Större delen av uppväxten tillbringade Tessan hos mormor och utan hennes stöd och uppmuntran hade förutsättningarna sett helt annorlunda ut. När de första bikuporna inköptes 2015 etablerades alltså Bigård Birgitta, för Birgitta är på sätt och vis grunden till allt.

Lär känna vårt team

TESSAN


Tessan är företagets grundare och binörd ut i fingerspetarna, håller kurser och föreläser.

PETER


Peter jobbar i bigården och tar också hand om ekonomi och administration. 

SOFIA


Sofia är vår designer som fixar med alla våra trycksaker, etiketter och hemsida.

Hållbarhetsarbete


Vår biodling bygger delvis på ekologiska principer och det innebär: 

  • Till binas bostäder, kuporna, använder vi främst naturmaterial.
  • Vi behandlar bina mot varroakvalstret med ekologiska metoder.
  • Vi vingklipper inte drottningen.
  • Bigårdarna står i ängs- och skogsmark så bina hämtar inte nektar från besprutade grödor. 
  • Vi invintrar bina på svenskt socker, dock inte ekologiskt socker. 


Vi  vill att bina ska må så bra som möjligt och undviker att störa dem i onödan. När vi väl besöker bikupan så jobbar vi lugnt och metodiskt utan rökpust - vid behov använder vi istället en sprayflaska med helt vanligt vatten för att övertyga de små liven om att stanna på ramarna.

  • Bauge bigård etablerades 2022 och ligger för närvarande på vår grannes mark söder om Örsjö. Bauge har mellan 5-7 bikupor och används för att ta fram kakhonung.
  • Bilskirne etablerades 2022 och står på en andelsägares fastighet i en liten by sydöst om Örsjö. Här bor 4-6 bisamhällen och 2 av kuporna är andelskupor vars produktion ägs av våra andelsägare. 
  •  Idun, bigården som vi tog över 2023 av en farbror här i skogen. Här står 4-6 bikupor mitt i skogen och de producerar både honung och kakhonung till oss.
  • Svea, ny för 2024, ligger hos Under eken, en småskalig och exklusiv matupplevelse några gånger per sommar. 

Vår biodling


Bin fascinerar oss och vi läser om bin, tittar på filmer och umgås med andra biodlare för att hela tiden lära oss mer om dessa fantastiska små varelser. För den som vill lyssna finns risken att vi kan prata om bin i flera timmar.

Funderingar finns såklart på att certifiera oss som ekologisk biodling men än så länge ser vi att det kostar för mycket. Däremot följer vi många ekologiska principer och får se om det i framtiden blir aktuellt med en certifiering. Vi har i dagsläget bigårdar på 9 olika platser där våra bikupor står och dessa är främst i skogslandskap utan närhet till besprutade grödor. För att minska risken för konkurrens med solitära vildbin har vi mellan 5-8 bisamhällen på samma plats. 

Bigårdar & kupor


De flesta av våra kupor/gårdar har namn kopplade till nordisk mytologi, här kommer en liten presentation av var och en:

  • Ällebäck, vår hembigård, har inget namn. Här står fem andelskupor plus några avläggare och vår topplistkupa. Här står också bikupor som vi hämtar hem för vintern om de varit hos företag under sommaren. 
  • Freja är en ny bigård från 2024 och ligger strax utanför Nybro och bikuporna finns på tre platser på en jordbruksfastighet för att öka pollineringen i odlingarna, totalt 4-8 bikupor. 
  • Folkvang, i nordisk mytologi är det gudinnan Frejas överflödiga trädgård. För oss är det en ny bigård 2024.
  • Friggs fröjd ligger hos våra kompisar på Retro Trade Scandinavia.
  • Frigg ligger i Ödevata, här står 4-6 bikupor som ett samarbete med Ödevata Gårdshotell.
  • Ymir är vår visningskupa, byggd i stilen "katedralkupa", en amerikansk typ av topplistkupa där bina själva bygger fast sitt vax på trälister som sitter i taket av kupan. Katedralkupan är Peters projekt, han ville testa att bygga en egen kupa och fastnade för denna modell.

Utmärkelser


SILVER - ELDRIMNER, SM I MATHANTVERK 2020


Vi älskar honung på alla sätt och vis och en dag slog det oss att honung borde gå att röka! Efter många försökt fick vi äntligen fram en produkt som motsvarar alla våra förväntningar. År 2020 skickade vi in en provburk av vår rökta honung till SM i Mathantverk i Östersund. Resultatet blev en silvermedalj!


"En gyllengul honung med väl integrerad röksmak som med fördel kan ringlas över allt." - Eldrimner, SM i mathantverk 2020


Vår rökta honung är en höst-honung som vi rökt varsamt upp till 55 grader. Smaken är unik och den passar bra till ostbrickan, vaniljglass, fruktsallad, i marinad till grönsaker, fågel eller fläskkött. 

Startstöd från Jordbruksverket


Vi har beviljats ett startstöd från Jordbruksverket 2023 för att kunna ta vår biodling till nästa nivå och delvis kunna försörja oss på den.


Satsningen kommer att pågå under tre år och vi kommer både utöka antalet kupor men också antalet produkter och försäljnings-kanaler. Andelsbiodlingen kommer att utökas och tack vare detta har vi fått möjligheten att lansera den här hemsidan och uppdatera med mer information om vad vi erbjuder, tex. vår kakhonung, en produkt som vi tror har stora möjligheter att spridas mer i Sverige.


Så, håll ögonen öppna efter ny info här, följ oss på sociala medier och kom gärna fram och prata med oss på rekoringar eller marknader som vi står på!

Följ oss på sociala medier!


Häng med på våra äventyr i biodling, få nyheter, erbjudanden och lär dig mer om bin.

unsplash