Hem

Välkommen till Bigård Birgitta!

Vi är ett biodlingsföretag med ställplats i den lilla byn Ällebäck utanför Örsjö!


Vi specialiserar oss på andelshonung där kunden köper en andel av årets skörd i förväg. Denna säljer vi i vår handelsbod och reko-ringarna i området. Vi skapar också egna örtsalt, bivaxsalvor och vår prisbelönta rökta honung!

Vi har även en liten skoglig och lugn ställplats för husbilar som vi byggt 2023 med stöd från LEADER Sydost. Här står du mellan tallarna och kan handla lokala delikatesser i den lilla handelsboden.

Vill du besöka bigården eller boka en honungsprovning - tveka inte att kontakta oss! Vi kan också föreläsa om bin, honung och andelsjordbruk, hålla workshops i att göra bivaxsalva och bivaxdukar och håller varje år en praktisk kurs i biodling. Våra bin kan också ställas ut till företag och verksamheter som vill bidra till lokal pollinering.


Välkommen ut i skogen helt enkelt!
Tessan och Peter


Ställplatserna är öppna!

För tillfället är Caféet vilande


Följ oss gärna på Facebook och Instagram för att se vad vi pysslar med redan nu!

Senaste nytt!

2023-04-25

Ställplatser!

Bigård Birgitta här i år med hjälp av Leader Sydost (och delfinansiering från EU) satsat och byggt en skoglig och lugn ställplats i den lilla skogen bredvid bigården.

Ställplatsen kommer ha 6 platser med el och två reservplatser utan el samt en liten handelsbod med toalett och vattenkran till husbilarna.

Hela projektet kommer att vara klart 2024 men vi öppnar redan den 1 juli 2023 då grunden är färdig.


Ställplatsen kommer att ha en hållbar inriktning och erbjuder bland annat lokala, småskaliga delikatesser, el från förnyelsebara energikällor och möjlighet att vara med i bigården och lära sig om bin.
Vi ser fram emot att bjuda in besökare i Glasriket och Örsjö till vår lilla by Ällebäck och alla härliga upplevelser i närheten, Örsjö vandringsled och fika i Duvemåla som exempel .



2023-03-05

Uppstart 2023!

 

Nu är det dags att öppna bikuporna igen men också att starta byggandet av vår hållbara ställplats som vi räknar med att kunna öppna redan i år men som är helt färdig 2024. Spännande med ny verksamhet och är kunna utöka vår plats för att välkomna fler!

 

Andelsbiodlingen går fortsatt bra och vi kommer i år att utöka den med ytterligare en bigård: Bauges bigård! Den ligger ca 4km från vårt café och det kommer gå att boka andelar från 1 april i den. Namnet Bauge kommer från den fornnordiska mytologin och är namnet på den jätte som vaktade skaldemjödet som guden Oden sedan stal. Vi tycker det var ett lämpligt namn med tanke på att mjödet är en så spännande dryck.

 

Varmt välkomna till säsongen 2023!

Peter och Tessan


2021-12-28

Tack för oss för 2021 


Det är alltså inte bara tack för i år, även om vi har mycket att tacka för, verkligen. Alla som hjälpt oss att kunna hålla caféet öppet en säsong där vi egentligen inte var i form för det. Stort tack!

 

Vi kommer inte driva café under 2022 utan får anpassa oss efter vad vi klarar av efter långdragna problem efter covid. Vi kommer fokusera på andelsbiodlingen och ett särskilt spännande projekt inom ställplatser för husbilar!  

 

Våren är nu här och våra vänner bina har börjat vakna till liv, vi börjar nu samla energi för en mycket spännande säsong med biodling där vi ska utmana oss själva med expansion på flera fronter! 


Tessan & Peter


2020-11-24

Vilket år vi haft! 


Ja, nu när det börjar närma sig slutet av 2020 kan vi väl konstatera att det kunde varit bättre för de flesta? Vi drabbades av Covid-19 i juni och i skrivande stund är vi fortfarande medtagna och kvar med många symtom. Det sociala livet är kraftigt begränsat och julen kommer inte bli som någon annan. 

 

Vi kommer att hålla caféet öppet under två lördagar, den 28 november och 5 december. Med begränsat antal platser och servering vid bordet av oss som har antikroppar tänker vi att vi håller smittorisken låg samtidigt som vi ändå kan få lite julmys tillsammans. Temat är traditionell jul och vi återupplivar gamla godingar som radiokaka, mozartkulor och saffranspannkaka tillsammans med några modernare godsaker som tre sorters pannacotta och pepparkaksbollar. För den som vill ha bröd erbjuder vi traditionellt kryddat tunnbröd från Ångermanland med smör och ost. 

 

Bina har gått i vintervila och vi önskar att vi kan få göra det också, och när vi vaknar ur den ska världen vara som vanligt, vi ska kunna krama om våra nära och kära igen och få chansen att glömma att vi behövde lära oss orden "social distansiering". 


Tessan & Peter

2020-05-25

Lansering av Bisafari i Ällebäck! 


Vill du komma bina närmare än att bara äta deras fantastiska honung? 


I sommar så vill vi erbjuda våra gäster möjligheten att besöka vår bigård och guidas runt i den fantastiska superorganism som ett bisamhälle faktiskt är. Vi tillhandahåller skyddskläder och tar emot grupper om 2-7 personer som under ca en timma får följa med in i binas fantastiska värld. Vi tittar på larver, pratar om hur bina bygger med vax och har vi tur så hittar vi även drottningen! Visste du att färgen på pollenet är olika beroende på vilka blommor bina besökt? Att cellerna är av olika storlek beroende på vad de ska användas till? Det och mycket mer kommer ni att få lära er under bisafarin! 


Vid dåligt väder så öppnar vi inte kuporna, ni får istället välja på att inomhus titta i vår visningskupa med bin i (stängd, detta alternativ passar även allergiker) eller så bokar vi om besöket. Kom gärna i ordentliga skor/gummistövlar och ljusa byxor och ljus jacka. Vi har skyddskläder (slöja och handskar) att låna ut samt några byxor och jackor i begränsat antal och inte i alla storlekar. 


Kostnad för detta är 200 kr/vuxen och 100 kr för barn 6-15 år (dock max 600 kr/familj) och vi tar emot bokningar både via hemsidan i vår webbshop och genom vår sida på Facebook. Vi genomför bisafari kl 11-12 eller 12-13 på lördagar och söndagar hela sommaren. Inför besöket bör ingen i sällskapet ha ätit banan eller tagit på sig stark parfym, det gillar inte bina. Om ni vill fota så bör telefonen eller kameran vara lättillgänglig när vi går ut till bina och vi hjälper gärna till så att ni får fina bilder! 


Vi avslutar safarin med en litet provsmak av honung från våra egna bin såklart! Det går att boka bisafari från och med nationaldagen den sjätte juni då vi öppnar caféet för säsongen. 

 

VÄLKOMNA!


Tessan & Peter

2020-04-17

Uppskjuten cafépremiär och andra nyheter


Den här vintern har ju varit lite annorlunda för de flesta av oss och det är ju klart att vi inte kommer att kunna öppna caféet igen den 3:e maj som vi hade tänkt. Det är mest synd för er gäster, för trädgården och omgivningarna är verkligen fantastiska nu under våren! Det är ju vår första vår här och det blommar underbart av lökväxter och annat precis överallt, bina har massor av pollenkällor och vi har arbetat en del under hösten med att ta ner träd både i trädgård och skog så att det ska bli lite luftigare. Om ni ser någon skillnad får ni gärna ge feedback, vi är ju också nybörjare på trädgård så vi försöker ta det ett steg i taget. 

Men vi har inte bara arbetat i skogen, vi har också fortsatt sälja på Reko-ringarna i både Nybro, Växjö och Kalmar och det är verkligen ett fantastiskt ställe för att köpa lokalproducerad mat! Har ni inte handlat där, gå in på Facebook och sök reda på gruppen för din stad och gå med! Varje producent lägger ut sin annons och berättar vad som finns at köpa från gång till gång. Vi köper en hel del råvaror till caféet från dessa producenter då vi vill erbjuda lokalproducerat och gärna ekologiskt fika och det är verkligen en härlig känsla att veta att osten, salamin eller grönsakerna kommer från grannbyarna i området! 

 

Vi har också snickrat och kommer från och med juni att lansera en ny sorts bikupa i bigården, en s.k katedralkupa. Det är en horisontell kupa där bina bygger hela vaxkakor och nytt vax hela tiden istället för att få mellanväggar som vi har i de flesta ramar för att spara på deras vaxtillverkning och maximera honungsproduktionen. Detta gör att vi kommer kunna sälja mer kakhonung, honungskaka, jungfruhonung - kärt barn har många namn men vi menar helt enkelt att vi säljer honungen medan den fortfarande är kvar i vaxkakan. En riktig delikatess! 

 

Vi har också skrivit en artikel om andelshonung för föreningen Andelsjordbruk i Sverige, andelsbiodling är ju vår ursprungliga huvudsysselsättning och vi säljer majoriteten av vår honung redan innan säsongen dragit igång. Ni kan läsa mer om det under fliken Honung här på hemsidan, och sista datum att boka en andel i årets skörd är den 20:e april. Ni kan också hitta vår alldeles nya webbshop här på hemsidan där vi säljer både egna och andras bi-produkter. 

 

Håll er friska och så hoppas vi att vi ses när vädret tillåter fika på trädäcket! 


Tessan och Peter 

2019-10-20

En början...


Hur går det till att flytta både sin bigård och sina två bohag för att två månader senare öppna café och driva företag mitt ute i skogen? 


Vi vet att frågorna har ställts av tidigare ägare innan oss och svaret är nog helt enkelt att en måste vara lite tokig för att ens komma på tanken! Nu är dock caféverksamheten i Ällebäck igång igen, Bigård Birgitta har tack vare vänner fått en ny grafisk profil och så har trädgården börjat rustas upp. 


Bina har lyckats bli fler under säsongen och nu står det sex kupor i trädgården mot de fyra som följde med flyttlasset från Växjö i slutet på april. En fredag då vi som tur var bara hade ett sällskap på besök i caféet bestämde sig bikupan Torild för att svärma och gästerna fotograferade ivrigt då Tessan iklädd skyddskläder försökte skaka ner bina från en hög gren i eken som står bredvid caféet. Tillslut lyckades vi få ner drottningen i den låda vi ställt under grenen och bina bestämde sig för att det gick bra att bo kvar i bigården. Skönt! 


Andelsbiodlingen är nu i slutskedet för denna säsong och i november kommer vi att släppa de första andelarna inför 2020. Efter nyår har alla befintliga andelsägare bestämt om de vill vara kvar eller inte och då släpps resterande andelar och sedan är det full fart igen, mot nästa sommar med blommor, bin och förhoppningsvis inga svärmar! 


De andra djuren har också blivit fler och vi har ett flertal olika hönsraser och även ankor av rasen Cayuga. Förhoppningen är att de ska bidra till en trevlig upplevelse för både oss och besökare i vår lilla skogsglänta och att gästerna ska lyckas hålla sig ifrån att mata dem med kakor… Detsamma gäller våra två mycket sociala katter som gärna går runt bland borden och försöker charma korven av smörgåsarna men vi lovar, de får alla gott om mat oavsett vad de själva säger! 


Nu kommer vi att hålla skogscaféet öppet på söndagarna fram till jul och vi planerar också att fortsätta att sälja en del produkter via REKO-ringarna i Växjö, Kalmar och Nybro. Hemsidan är nu klar och en produktsida med möjlighet till beställningar kommer snart att finnas på plats med. Dessutom har vi börjat med kurser i diverse skapande i samarbete med studieförbundet Sensus och installerat teknik som gör det möjligt att visa film och hålla presentationer i Gillestugan. Vi har en lokal och hållbar inriktning som det går att läsa mer om i vår filosofi och vi hoppas att både lokalbefolkningen och turister ska vilja komma till oss för en fikastund i skogen! 


Tessan & Peter


Med stöd av: 

unsplash