Vi specialiserar oss på andelshonung där kunden köper en andel av årets skörd i förväg. Alla våra kupor är inte andelskupor utan vi också också en del honung för vanlig försäljning. Denna säljer vi i vår handelsbod, hos våra återförsäljare och reko-ringarna i området. Vi skapar också egna örtsalt, bivaxsalvor och vår prisbelönta rökta honung!
Andelshonung är perfekt för dig som vill engagera dig i bin, lära dig mer och följa utvecklingen i bigårdarna under en hel säsong. Om du inte bor i närheten kan vi skicka din honung till dig och du är välkommen till vår Facebook-grupp för andelsägare också.
Rökt honung är perfekt som present - till dig själv eller andra. Den är god att använda i matlagning och håller sig flytande i minst ett år vid jämn temperatur. Smaken är häftig, särskilt ensam på en rostad brödbit eller till ostbrickan.
Kakhonung är när vi skördar hela vaxkakan med honungen i den - så åt vi honung förr och så äter man fortfarande honung i många länder. Färskare blir det inte! En riktigt läcker delikatess som vi vakuumförpackar varsamt.
Att kalla honungen rå, eller “raw” som många också gör, betyder att den är helt obearbetad och inte uppvärmd. Så hanterar de flesta småskaliga biodlare sin honung men vi har tagit det ett steg längre och häller upp honungen direkt i burk och låter den kristallisera sig naturligt. Det betyder att storleken på sockerkristallerna och därmed honungens grynighet styrs helt av nektarkällan.
Det vanligaste i Sverige är att biodlaren rör eller ympar sin honung, dvs tillsätter honung som är slät med små sockerkristaller, för att få en len och mjuk honung som vi är vana vid. I resten av världen är den naturligt kristalliserade honungen vanligast, dvs rå honung.
Rå honung eller traditionellt behandlad honung spelar ingen större roll i Sverige, om du vill äta bra mat och kunna lita på att honungen inte är värmebehandlad. Men kom ihåg, all honung kristalliserar sig när den kommer från nektar på våra breddgrader och flytande honung finns bara en kort period när vi precis slungat den. Om du köper flera burkar nyslungad honung kan du frysa några, då är den färsk när den tinas igen.
Nyslungad honung säger vi om den färska honungen som hällts direkt på burk och säljs flytande efter slungning. Hur länge vi får kalla honungen nyslungad finns det inga regler om men ca 2-4 veckor eller när den börjar kristallisera tycker vi är rimligt. Den här honungen innehåller mycket flyktiga ämnen som mjölksyrebakterier, vilka ger honungen antibakteriella egenskaper.
Om du vill att den ska bli len och inte så sockrig med stora sockerkristaller kan du röra om i burken några gånger om dagen när den börjat kristallisera. Du kan också värma den i vattenbad upp till 40 grader, så varmt blir det nämligen naturligt i bikupan och det påverkar inte honungen.
Nyslungad honung går jättebra att frysa för att sedan kunna plocka fram under vintern. Den är extra god på mackor, ostar, jordgubbar, stekta vårprimörer som sparris eller bara som den är.
Den första honungen för säsongen kallas ofta primörhonung och det är något alldeles extra, smaken är fruktig, syrlig och väldigt stark jämfört med honung som är några veckor. Det är en del av vad som är spännande med honung - smaken beror så mycket på områdets växter, temperaturer och väderlek!
Honungskaka, eller kakhonung som det också kallas, är honung i sin allra råaste form och det är sällan du hittar detta i någon butik då denna delikatess fortfarande är relativt okänd i Sverige. Så här åt vi honung redan på de gamla grekernas tid (och antagligen före det!).
I många kulturer väljer man fortfarande honung i vaxkaka både för smakens skull men också för att vara säker på att det är honung man får och inte någon blandning med sockervatten och melass som tyvärr ibland marknadsförs som honung (ännu inte så vanligt i Sverige).
Vaxkakor som ska ätas ställer vi högst upp i kupan och med ett galler mellan dessa ramar och resten av kupan säkerställer vi att drottningen inte kan komma och lägga ägg i dessa celler. Det enda som kommer hamna där är nektar samlad från tusentals blommor och när vi skördar honungskakan lägger vi den direkt i förpackning. Ingen annan behandling behövs. Den är direkt redo att äta och det kan ju hända att biodlaren unnar sig lite smakprover om bina byggt utanför ramarna. Mums!
Beroende på väder och vind tar det olika lång tid att producera en ram med kakhonung, vilket är ca 1-3 kg honung beroende på ramens storlek.
Om du tycker om att äta kakhonung eller vill testa denna unika produkt för första gången, tveka inte att beställa av oss! Då vi producerar en begränsad mängd riskerar den att ta slut snabbt...
Vad ska du göra med vaxet då? Eftersom vaxet är helt rent går det bra att äta och svälja det också, det sägs vara bra för tarmar och matsmältning och smakar… ja, vaxigt. Om du hellre separerar ut vaxet är detta en superprodukt i sig som du kan återanvända till att göra egen hudsalva, bivaxdukar eller ljus med.
Vaxkakan är till sin helhet byggd av bina och skördas alltid samma år som den skapas, detta är viktigt för att kunna garantera att man får rent och obehandlat vax. För vanlig honungsproduktion använder vi biodlare färdiga mellanväggar i honungs-ramarna, detta för att underlätta för bina att snabbt skapa celler som de kan lägga honungen i. Vaxet i dessa är återanvänt och lämpar sig därför inte till konsumtion, däremot är de väldigt bra då de underlättar honungsproduktionen.
En vaxkaka som byggs av bina helt från grunden innebär att det tar längre tid att producera kakhonung men vi garanterar att den är fri från spårämnen från andra delar av bisamhället.
För varje gram vax använder bina 10 gram honung och det innebär också att ett bisamhälle inte kan producera så mycket kakhonung som det producerar vanlig honung. Detta gör kakhonung till en riktig delikatess och den bör ätas med uppskattning för den unika smaken och upplevelsen det faktiskt är!
Ett bisamhälle som normalt producerar ca 30 kg honung med hjälp av vaxmellanväggar kan uppskattas producera ca 10 kg kakhonung i våra skogar. Det blir mindre honung men det är det ju värt!
Detta är en helt unik och spännande produkt som vi började experimentera med efter att Tessan tillbringat 7 månader i Guatemala som internationell medföljare 2016. En sorts honung i Guatemala hade en mycket spännande, rökig smak och så föddes frågan: går det att röka honung? Självklart kunde inte frågan lämnas obesvarad utan det måste testas! Peter fick i uppdrag att underlätta projektet med sina kunskaper i matlagning och grillning och efter några år av tester fanns det ett recept som vi kunde vara nöjda med och 2020 skickade vi in en provburk till SM i Mathantverk i Östersund. Resultatet blev en silvermedalj!
"En gyllengul honung med väl integrerad röksmak som med fördel kan ringlas över allt." - Eldrimner, SM i mathantverk 2020
Vi röker vår hösthonung på låg temperatur upp till 55 grader för att bevara så mycket som möjligt av honungens naturliga syror och vitaminer. Smaken är som en underbar blandning mellan tjärad eka och kolakarameller. En ovanlig smakkombination för vissa, men väl bekant för grillmästaren eller whisekyälskaren. Du kan avnjuta den i té, till goda ostar, i marinader och som en extra smaksensation i desserter som fruktsallad eller våfflor.
Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna vi brukar få om honung och biodling.
Vi brukar inte tycka att det är så noga, oftast står den framme i köket, med lock. Det som kan hända är att den börjar separera vid för höga temperaturväxlingar men då rör vi bara runt lite. Har du köpt nyslungad honung kan du lägga den i frysen, så är den flytande och färsk när du tar upp den igen.
Nej, honungen blir inte förstörd, däremot försvinner vissa nyttiga enzymer. Om du använder honung som smaksättning eller för sötma i matlagning går det utmärkt, den blir inte dålig för att den är uppvärmd. Vår rökta honung värmer vi till ca 55 grader och det gör att den håller sig flytande längre.
Nej, inte om du köper vår nyslungade eller råa honung. På så sätt bevaras smak, enzymer, vitaminer och antioxidanter i honungen. Den rökta honungen har varmrökts i ca 55 grader.
Honungens färg, doft, smak och konsistens varierar beroende på vilka växter som bina hämtat nektar ifrån. Beroende på väder och temperatur blir det lite olika från år till år. Generellt är honungen från sommarn ljusare och mildare medan hösthonungen är lite mörkare och kraftigare i smaken.
Honung innehåller alltid max 20% vatten och det som händer när den skiktar sig är att större sockerkristaller lägger sig på botten medan fruktsockret hamnar på toppen med högre vattenhalt. Om den luktar som vanligt är det bara att röra om den och äta.
Ätbar honung har hittats i egyptiska pyramider och bedömts vara över 2000 år. Anledningen är att honung innehåller ca 80% sockerarter vilket fungerar som konservering. Om honungen står fuktigt utan lock kan den dra åt sig fukt och börja jäsa. Det är inget problem, ställ den i kylen bara, eller baka med den!
Ställplats: Maj - Oktober
Handelsbod: Maj - Oktober
Skogscafé: Stängt tills vidare
Köpvillkor | Integritetspolicy | Press | © 2024 I Gott Cellskap AB | Design: sofiajaeger.se | Foto: Bigård Birgitta och Photos by Aragrim